Άνδρες Σε Κίνδυνο Τοξικότητας Του Σιδήρου Μετά Από WLS

Ενώ οι διατροφικές ανησυχίες ισχύουν και για τα δύο φύλα μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους γαστρικής παράκαμψης, ένα πράγμα διαφέρει: οι γυναίκες πρέπει να συμπληρώνουν το σίδηρο και οι άνδρες δεν πρέπει να συμπληρώνουν το σίδηρο.

Οι άνδρες κινδυνεύουν από τοξικότητα του σιδήρου εάν συμπληρώσουν τη διατροφή τους με σίδηρο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο 8 mg σιδήρου την ημέρα έναντι των γυναικών των 18 mg που θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μέχρι να γυρίσουν 50 και να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη σε 8 mg.

Η δηλητηρίαση από το σίδηρο, που προκαλείται από την οξεία κατάποση μεγάλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων που περιέχουν σίδηρο, προκαλεί ναυτία, έμετο, βλάβη στην επένδυση του εντερικού σωλήνα, σοκ και ηπατική ανεπάρκεια και αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στα παιδιά.

Η χρόνια υπερφόρτωση σιδήρου ή η υπερβολική αποθήκευση σιδήρου μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως απώλεια της όρεξης, κόπωση, απώλεια βάρους, πονοκεφάλους, χάλκινο ή γκρίζο χρώμα στο δέρμα, ζάλη, ναυτία και δύσπνοια. Πιστεύεται γενικά ότι η χρόνια τοξικότητα του σιδήρου συμβαίνει μόνο σε άτομα που απαιτούν τακτικές μεταγγίσεις αίματος, συμπληρώματα σιδήρου ή σε άτομα με γενετική αποθήκευση σιδήρου.

Αν και η υπερφόρτωση σιδήρου δεν είναι πιθανό να αναπτυχθεί μόνο από πηγές τροφίμων, οι άνδρες, επειδή δεν έχουν απώλειες σιδήρου, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τα προβλήματα που σχετίζονται με τον υπερβολικό σίδηρο. Τα τελευταία χρόνια, η υπερβολική λήψη και αποθήκευση σιδήρου, ειδικά στους άνδρες, έχει εμπλακεί ως αιτία καρδιακής νόσου και καρκίνου. Επιπλέον, ο σίδηρος έχει βρεθεί σε αυξημένα επίπεδα στις αρθρώσεις ανθρώπων με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σχολιάστε