Ρομποτική Χειρουργική Του Προστάτη – Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε

Ρομποτική Χειρουργική Του Προστάτη - Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε

Forbes, Science Daily, ABC News. Φαίνεται ότι όλοι μιλούν για το ρομπότ da Vinci τελευταία. Όχι, το ρομπότ δεν έχει καμία σχέση με την επιστημονική φαντασία ή την ιταλική Αναγέννηση. Έχει να κάνει με τον καρκίνο του προστάτη και την όλο και πιο δημοφιλή ρομποτική προστατεκτομή.

Η υγεία του προστάτη είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής υγείας και ευεξίας των ανδρών. Με τα σωστά συμπληρώματα, οι άνδρες μπορούν να διατηρήσουν την υγιή λειτουργία του προστάτη και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με τον προστάτη

Ενώ η χειρουργική επέμβαση είναι μια κοινή λύση για τον καρκίνο του προστάτη, υπάρχει επίσης μια σειρά από μη χειρουργικές λύσεις διαθέσιμες. Αυτές περιλαμβάνουν ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, κρυοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Κάθε ένα έχει τα δικά του οφέλη και κινδύνους και θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας για να καθορίσει ποια επιλογή είναι η καλύτερη για εσάς.

Σχετικά Με Τον Καρκίνο Του Προστάτη

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καρκίνος του προστάτη προσβάλλει κάθε χρόνο ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ανδρών. Η εξέταση του προστάτη αποτελεί ουσιαστικά δικαίωμα μετάβασης για τους άνδρες που εισέρχονται στα 40 τους. Η πιο συνηθισμένη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη είναι η αφαίρεση του προστάτη (γνωστή και ως προστατεκτομή).

Σχετικά Με Τη Λαπαροσκόπηση

Με την πάροδο των ετών, οι λαπαροσκοπικές τεχνικές έχουν εφαρμοστεί σε όλα τα είδη χειρουργικών επεμβάσεων. Σε γενικές γραμμές, οι λαπαροσκοπικές ή «ελάχιστα επεμβατικές» χειρουργικές επεμβάσεις απαιτούν λιγότερο χρόνο ανάρρωσης από τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις (κυρίως επειδή οι τομές είναι μικρότερες και η διαδικασία εισόδου και εξόδου είναι λιγότερο επιζήμια).

Όταν βλέπετε ένα ιατρικό πρόγραμμα στην τηλεόραση όπου ο γιατρός εισάγει λεπτές κάμερες και εργαλεία σε μικροσκοπικές τομές, βλέπετε λαπαροσκοπική χειρουργική.

Πρώιμες Προκλήσεις

Ακόμη και με όλα τα πλεονεκτήματά της, η λαπαροσκόπηση είχε ένα ανώμαλο ξεκίνημα με τη χειρουργική του προστάτη. Οι πρώτοι Αμερικανοί χειρουργοί που χρησιμοποίησαν λαπαροσκοπικές τεχνικές για τη χειρουργική του προστάτη τη βρήκαν πολύ δύσκολη. Ήταν δύσκολο να διδαχθεί, δύσκολο να εκτελεστεί και σωματικά εξαντλητικό.

Η Λύση Da Vinci

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί μια νέα μορφή ρομποτικής χειρουργικής του προστάτη. Είναι γνωστή ως ρομπότ da Vinci και λύνει ορισμένες από τις προκλήσεις της ρομποτικής προστατεκτομής (αφαίρεση του προστάτη).

Με το σύστημα da Vinci, μια τρισδιάστατη κάμερα δίνει μια μεγεθυμένη εικόνα στο εσωτερικό του ασθενούς, ενώ ο χειρουργός χειρίζεται τους ρομποτικούς βραχίονες από μια κονσόλα σε κοντινή απόσταση.

Οφέλη Για Τον Ασθενή

Η ρομποτική λαπαροσκοπική χειρουργική του προστάτη έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική. Πρώτον, οι τομές είναι μικρότερες. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται με το ρομποτικό σύστημα da Vinci βγαίνουν από το χειρουργείο με πολύ μικρότερες τομές από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό επιταχύνει τον χρόνο εξόδου. Με τις χειρουργικές επεμβάσεις da Vinci, οι ασθενείς συχνά επιστρέφουν στο σπίτι την επόμενη ημέρα και επανέρχονται στις κανονικές τους δραστηριότητες εντός μιας εβδομάδας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των έξι εβδομάδων για την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Οφέλη Για Τον Χειρουργό

Πολλοί γιατροί που χρησιμοποιούν το ρομποτικό σύστημα da Vinci εκτιμούν την αυξημένη ορατότητα. Σε ένα άρθρο στο Forbes.com (27 Ιουλίου 2005), ο Dr. David Samadi δήλωσε τα εξής: «Με την κανονική λαπαροσκόπηση έχετε μόνο μια κάμερα, η οποία σας δίνει μια δισδιάστατη εικόνα. Χάνετε μια διάσταση – την αντίληψη του βάθους. Η τρισδιάστατη θέαση με το ρομπότ είναι απολύτως όμορφη».

Η μέθοδος da Vinci είναι επίσης ευκολότερη στην εκμάθηση από τις προηγούμενες προσπάθειες λαπαροσκοπικής προστατεκτομής και αναφέρεται ότι είναι πολύ λιγότερο εξαντλητική για τους χειρουργούς που την εκτελούν.

Ερωτήσεις Που Πρέπει Να Κάνετε

Εάν σκέφτεστε να κάνετε ρομποτική χειρουργική επέμβαση προστάτη αντί για την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να κάνετε τις ακόλουθες ερωτήσεις μέρος της διαδικασίας επιλογής του γιατρού σας:

  • Πόσο καιρό εκτελείτε χειρουργική επέμβαση προστάτη γενικά;
  • Πόσο καιρό χρησιμοποιείτε το ρομπότ da Vinci;
  • Πόσες από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιείτε κάθε χρόνο;
  • Ποιο είναι το συνολικό ποσοστό επιτυχίας σας με τη ρομποτική χειρουργική;
  • Υπάρχουν ιδιαίτερες εκτιμήσεις για τη ρομποτική χειρουργική σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική;

Διεξάγετε Τη Δική Σας Έρευνα

Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να εξυμνήσει τη ρομποτική προσέγγιση da Vinci στη χειρουργική του προστάτη ή να ισχυριστεί ότι είναι τέλεια. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας δώσει μια σταθερή βάση γνώσεων πάνω στην οποία μπορείτε να διεξάγετε τη δική σας έρευνα.

Σχολιάστε