Βασικές Πληροφορίες Για Προβλήματα Του Προστάτη Ανάλογα Με Ηλικία

Το πρώτο βήμα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο προστάτης επηρεάζει την υγεία σας είναι να μάθετε τι είναι ο προστάτης και πώς λειτουργεί. Είναι εκπληκτικό το πόσο λίγοι άνδρες γνωρίζουν ένα τόσο σημαντικό τμήμα της ανατομίας τους και συγκεντρώνονται μόνο στην βελτίωση της απόδοσης τους στο κρεββάτι.

Ο προστάτης είναι ένα σημαντικό τμήμα του αρσενικού αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι ένας αδένας που βρίσκεται στην κάτω κοιλιακή κοιλότητα, ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, μπροστά από το ορθό και πίσω από το ηβικό οστό.

Περιβάλλει εν μέρει την ουρήθρα. Η ουρήθρα είναι το κανάλι που μεταφέρει ούρα στο πέος από την ουροδόχο κύστη και τρέχει κατευθείαν στον προστάτη. Ένας υγιής προστάτης είναι περίπου το μέγεθος μιας καρυδιάς, ζυγίζει περίπου 1 ουγκιά και έχει σχήμα παρόμοιο με ένα ντόνατς. Υπάρχουν “σπερματικά κυστίδια” που συνδέονται με τον προστάτη.

Φθαλικές Ενώσεις Μειώνουν Ορμόνες Και Προκαλούν Υπογονιμότητα

Παράγουν μια πρωτεΐνη που αναμιγνύεται με το προσθετικό υγρό που σχηματίζει σπέρμα. Πώς αυτό λειτουργεί είναι ότι οι σωλήνες από τους όρχεις φέρνουν σπέρμα μέχρι τον προστάτη όπου το σπέρμα αναμειγνύεται με το σπερματικό κυστίκι και τα προστατικά υγρά. Αυτό το υγρό εκσπερματίζεται κατά τη διάρκεια του οργασμού μέσω των αεραγωγών που συνδέονται με την ουρήθρα. Επιπλέον, ο προστάτης βοηθά στον έλεγχο της ροής των ούρων.

Σχεδόν κάθε άνθρωπος θα αντιμετωπίσει κάποιο είδος προβλήματος του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Άτομα ηλικίας άνω των σαράντα πέντε ετών μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα.

Ενώ αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνο του, είναι δυσάρεστο και μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για άλλες πιο σοβαρές ασθένειες που θα συζητήσουμε περαιτέρω. Ο προστάτης συνεχίζει να αναπτύσσεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, αλλά αυξάνεται πολύ αργά μετά την ηλικία των είκοσι πέντε ετών. Η υπερπλασία του προστάτη αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης λόγω ορμονικών αλλαγών και συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα έως ότου ο άνδρας φτάσει τα 60 έτη.

Συμπτώματα

Η διεύρυνση του προστάτη ονομάζεται καλοήθης υπερτροφία του προστάτη ή ΒΡΗ. Ενώ αυτή η ανάπτυξη συνήθως θεωρείται ενοχλητική, εάν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει προβλήματα με καύση ή δύσκολη ούρηση ανά πάσα στιγμή, η συνετή πορεία δράσης διαβουλεύεται με έναν ουρολόγο.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  1. Αίσθημα ότι πρέπει να σπρώξουμε τα ούρα
  2. Αίσθηση ότι η ουροδόχος κύστη δεν εκκενώνεται
  3. Αυξημένη ούρηση, ειδικά τη νύχτα
  4. Διαλείπουσα έναρξη και διακοπή της ροής ούρων

Μετά από μια διάγνωση του BPH, πολλοί άντρες θα συνεχίσουν να ζουν με τα συμπτώματα και την επακόλουθη δυσφορία.

7 Λόγοι (Υγείας Κυρίως) Για Να Ξυρίσετε Τα Γεννητικά Σας Όργανα

Δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Υπάρχουν θεραπείες.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξεταστεί η χειρουργική επέμβαση εάν η διεύρυνση είναι σημαντική. Η παραβίαση της BPH μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες, όπως νεφρικές μολύνσεις ή βλάβες, καθώς τα ούρα μπορούν να δημιουργηθούν πίσω στα νεφρά λόγω του μπλοκαρίσματος ενός διευρυμένου προστάτη. Μπορεί επίσης να υπάρξει εμφάνιση λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης.

Το BPH αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια κατάσταση όπου τα κύτταρα του προστάτη αναπτύσσονται εκθετικά και εκτός ελέγχου. Αυτά τα κύτταρα δημιουργούν όγκους που μπορεί να εξαπλωθούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Πολλές οργανώσεις υγείας αναφέρουν ότι 1 στους 6 άντρες θα εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, εάν η πάθηση εντοπιστεί έγκαιρα, περίπου το 99,3% αυτών θα επιβιώσει.

Το κλειδί είναι η έγκαιρη ανίχνευση.

Σχολιάστε