Καλοήθης Υπερπλασία Του Προστάτη (BPH) Όλες Οι Πληροφορίες Εδώ

Αυτό που βρίσκεται κάτω από ένα σώμα νερού, έχει τέσσερις ζώνες και συνηθίζεται να συνδέεται με ανεπανάληπτες απολαύσεις. Δεν είναι μια ρομαντική ευρωπαϊκή πόλη, αλλά ένα αρσενικό όργανο μεγέθους καρυδιού που εξυπηρετεί σημαντικές λειτουργίες αναπαραγωγής. Είναι επίσης ένα όργανο που πλήττει τους άνδρες καθώς γερνάμε. Αυτό το όργανο ή ο αδένας είναι ο προστάτης.

Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί σε μια διαδικασία ασθένειας που επηρεάζει ηλικιωμένους άνδρες, κάτι που αναφέρουμε ως καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH). Η ΒΡΗ είναι μια μη καρκινική ανάπτυξη στο μέγεθος του αδένα του προστάτη που εμποδίζει τη ροή των ούρων από την ουροδόχο κύστη.

Αλλά πρώτα λίγο για το μικρό αλλά σημαντικό αρσενικό όργανο. Ο αδένας βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Συνήθως μετράει μια ίντσα με ένα και μισό ίντσες (περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού). Περιβάλλει την ουρήθρα (τον σωλήνα που αφαιρεί τα ούρα από την ουροδόχο κύστη). Είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενός υγρού που είναι σημαντικό στην αρσενική σεξουαλική λειτουργία.

Στο παρελθόν ο προστάτης περιγράφηκε ως έχοντες “λοβούς”, αλλά σήμερα τον αναφέρουμε ότι έχει ομόκεντρες ζώνες. Αυτές οι ζώνες είναι σημαντικές τόσο σε ανατομικό όσο και σε ιστολογικό επίπεδο. Μπορούμε να διαχωρίσουμε την παθολογία σε αυτές τις ζώνες επίσης. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι καρκίνοι εμφανίζονται στην περιφερειακή ζώνη, ενώ η καλοήθης διαδικασία διεύρυνσης συμβαίνει σχεδόν αποκλειστικά στη μεταβατική ζώνη (η οποία καταλαμβάνει μόνο περίπου το 5% του συνολικού όγκου του προστάτη).

Ο Αδένας Του Προστάτη Αποτελείται Επίσης Από Διαφορετικούς Τύπους Κυττάρων

Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται από τα επιθηλιακά κύτταρα, αλλά είναι η αλληλεπίδραση με τα στρωματικά κύτταρα που είναι σημαντική στη συμπεριφορά του καρκίνου. Η ΒΡΗ εξελίσσεται από μια αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των κυττάρων, αλλά είναι πολύπλοκη και άσχημα κατανοητή. Η τεστοστερόνη και άλλες ορμόνες και οι αλληλεπιδράσεις τους με αυτόν τον αδένα είναι καυτά θέματα έρευνας για την κατανόηση της νόσου του προστάτη.

Ο προστάτης αδένας παράγει το μεγαλύτερο μέρος αυτού που βρίσκεται στην αρσενική εκσπερμάτωση. Ο μέσος όγκος είναι περίπου 3 mL. Αυτό είναι λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού και μόνο το 1% είναι σπέρμα.

Η πλειοψηφία του όγκου του σπέρματος αποτελείται από προϊόντα των σπερματικών κυστιδίων και του προστάτη. Η αρσενική εκσπερμάτωση είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, ψευδάργυρο, κιτρικό οξύ και φρουκτόζη. Μαζί με αυτές τις ουσίες περιέχει επίσης προσταγλανδίνες. Υπάρχουν και άλλες ασυνήθιστες ουσίες στο σπέρμα. Δεν είναι όλοι γνωστοί για τη λειτουργία ή τον σκοπό τους.

Αυτό το σημαντικό αρσενικό όργανο είναι ένα πολύπλοκο μείγμα ανατομικών δομών και κυτταρικών τύπων που καθιστούν δυνατή την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Όμως, πέρα ​​από τα αναπαραγωγικά χρόνια των ανδρών, το όργανο αυτό γίνεται ένα βάρος και όχι χρησιμότητα. Θα συζητήσουμε τα καλύτερα σημεία της ΒΗΠ και πώς θα το αποφύγουμε καλύτερα και αν τα μολύνουμε, επιλογές θεραπείας.

Το BPH τυπικά επηρεάζει τους άντρες από την τέταρτη έως την πέμπτη δεκαετία ζωής τους και πέραν αυτών. Διάφορες ορμόνες έρχονται στο παιχνίδι που έχουν δραστικό αποτέλεσμα στη μεταβατική ζώνη (η πιο κεντρική ζώνη και η γύρω ουρήθρα). Δηλαδή ένας μεταβολίτης του αρσενικού ανδρογόνου τεστοστερόνης που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT) παίζει μεγάλο ρόλο στη διεύρυνση των κυττάρων του προστάτη και την καταπάτηση στην ουρήθρα.

Υπάρχουν πολλά σημάδια και συμπτώματα που σχετίζονται με την BPH και είναι:

η αργή ροή ούρων, η ανάγκη για ούρηση όλη την ώρα, τη νυκτερινή ούρηση, τη διεύρυνση και τη διάταση της ουροδόχου κύστης με διαρκή διαρροή ούρων και απόφραξη ούρων. Οι αυτοψίες υποδεικνύουν ότι περισσότερο από το 90% των ανδρών ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν ΒΗΠ. Η μέση ηλικία για τη συμπτωματική ανάπτυξη είναι περίπου 65 έτη για τους λευκούς Αμερικανούς και περίπου 60 έτη για τους Αφρο-Αμερικανούς άνδρες.

Τρόποι πρόληψης των επιπτώσεων της DHT στον αδένα του προστάτη και της επακόλουθης διεύρυνσης είναι μέσω φαρμάκων που εμποδίζουν το ένζυμο 5-άλφα-αναγωγάση, το οποίο μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT. Το Proscar είναι ένα τέτοιο φάρμακο που διατίθεται στο εμπόριο μέσω μιας φαρμακευτικής εταιρείας. Το Proscar δουλεύει για την παρεμπόδιση των επιδράσεων των ανδρογόνων στα επιθηλιακά κύτταρα και μπορεί στην πραγματικότητα να συρρικνωθεί το μέγεθος του προστάτη κάνοντας κάποια από τα συμπτώματα της BPH να επιλυθούν.

Εναλλακτικά δύο φάρμακα εγκεκριμένα από την FDA που βοηθούν στα συμπτώματα της BPH (αλλά ενεργούν διαφορετικά από το Proscar) είναι Hytrin και Cardura. Τόσο η Hytrin όσο και η Cardura είναι φάρμακα στην κατηγορία alpha1-blocker. Αρχικά ερευνήθηκε ως κεντρικά ενεργός αναγωγέας της αρτηριακής πίεσης για ασθενή με υπέρταση, ανακαλύφθηκε ότι αυτό το φάρμακο θα χαλάσει πραγματικά τον ιστό του προστάτη που περιβάλλει την ουρήθρα που κάνει τα συμπτώματα της ΒΡΡ να επιλυθεί.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν γενικά χαμηλή αρτηριακή πίεση, ζάλη και ρινική θρέψη. Ενώ κανένα από αυτά τα δύο φάρμακα δεν θα “θεραπεύσει” ή θα αναστρέψει τη διαδικασία, σίγουρα παρέχουν ανακούφιση των συμπτωμάτων για τον ασθενή που μαστίζεται από BPH.

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της ασθένειας και μια πιο φυσική προσέγγιση είναι η χρήση βότανα γνωστών για τα αντι-ανδρογόνα αποτελέσματα τους στον προστάτη. Αυτά περιλαμβάνουν το καλά μελετημένο φυτικό εκχύλισμα Saw Palmetto που δεσμεύει την 5-άλφα-αναγωγάση με τον ίδιο τρόπο όπως και το φάρμακο που συνταγογραφείται. Το Saw Palmetto που λαμβάνεται σε τυποποιημένη δόση των 160 mg δύο φορές την ημέρα, έχει δείξει αυξημένη ροή ούρων, με ελάχιστες παρενέργειες. Το Saw Palmetto είναι ένα βότανο αυτόχθονα στη χαμηλή χώρα της Γεωργίας και της Νότιας Καρολίνας.

Το Pygeum Africanum φαίνεται να κάνει το ίδιο, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό και υπάρχει ένας σωστός βαθμός συμπτωμάτων στο στομάχι. Το Pygeum προέρχεται από ένα αειθαλή δέντρο της Αφρικής. Τα κουνάβια τσουκνίδα (Radix urticae) είναι ένα άλλο βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη για την υγεία του προστάτη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον όγκο υπολειμμάτων ούρων σε άνδρες με διευρυμένους προστάτες.

Αυτά τα φυτοθεραπευτικά (φάρμακα προερχόμενα από φυτά), που χρησιμοποιούνται και περιγράφονται από τους Αιγυπτίους ήδη από τον 15ο αι. Π.Χ., έχουν κοινές ενώσεις που ονομάζονται φυτοστερόλες. Η πιο αποτελεσματική φυτοστερόλη είναι βήτα sito στερόλη για BPH.

Κανένα από τα φάρμακα ή τα βότανα δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τον καρκίνο του προστάτη.

Αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βότανα είναι για τη θεραπεία, τη μείωση του μεγέθους ή την πρόληψη της καλοήθους διαδικασίας διεύρυνσης του προστάτη. Η πρόληψη και η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι με άλλα μέσα και το αντικείμενο του επόμενου άρθρου.

Εκτός από τις βοτανικές και ναρκωτικές θεραπείες υπάρχουν μερικές χειρουργικές θεραπείες που αξίζει να αναφερθούν. Αυτές περιλαμβάνουν την πιο κοινή διαφραγματική εκτομή του προστάτη ή του TURP. Κάπου κάτω από τη φροντίδα ενός ουρολόγου, η συσφιγμένη ουρήθρα εντός του προστάτη αδέσμευσε “μηχανικά”, διευρύνοντας έτσι μηχανικά ή χειρουργικά το άνοιγμα.

Μία παραλλαγή αυτού είναι η διουρηθρική τομή του προστάτη (TUIP) όπου πραγματοποιείται μια τομή και όχι η εκτομή του ιστού. Μια κατάλληλη διαδικασία για τους ασθενείς με προστάτες των 100 mL σε όγκο. Αυτό περιλαμβάνει μια κοιλιακή λειτουργία και αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη. Φυσικά τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω για το TURP είναι πιο συχνές με αυτή τη πιο ριζοσπαστική διαδικασία.

Υπάρχει επίσης η θερμοθεραπεία (ένας τύπος μικροκυματικής θεραπείας) που ανακουφίζει από τα ερεθιστικά συμπτώματα, αλλά δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην ιατρική βιβλιογραφία. Και τελικά τοποθέτηση στεντ είναι μια επιλογή. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών με κακή γενική κατάσταση και στον μη-λειτουργικό υποψήφιο.

Τα συμπτώματα της ΒΡΗ περιλαμβάνουν:

Αποφρακτικά συμπτώματα:
  1. Ελαττώματα στην εκκίνηση της ακύρωσης (πρόβλημα ξεκινώντας)
  2. Αδύναμο ρεύμα ουροφόρων οδών, παρατεταμένη εκκένωση
  3. Δίπλωση μετά τη λήξη (ήπια ακράτεια)
  4. Αίσθηση της ατελούς εκκένωσης
  5. Νυκτουρία (νυχτερινή ούρηση)
  6. Ακράτεια υπερχείλισης
  7. Οξεία κατακράτηση ούρων (πολύ οδυνηρή κατάσταση)
Ερεθιστικά συμπτώματα:
  1. Δυσουρία (δυσφορία στην ούρηση)
  2. Συχνότητα
  3. Επείγον

Βαθμολογία BPH:

Ο δείκτης συμπτωμάτων της αμερικανικής ουρολογικής ένωσης (AUASI) και ο διεθνής δείκτης συμπτωμάτων του προστάτη (IPSS) θεωρούνται τώρα τα εργαλεία μέτρησης χρυσού πρότυπου για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων της BPH και την ανταπόκριση στη θεραπεία. Και τα δύο ερωτηματολόγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από έναν γιατρό σε μια κλινική πρακτική για να ποσοτικοποιήσουν τα υποκειμενικά συμπτώματα της ΒΡΗ και να παρακολουθήσουν τις θεραπείες.

Σχολιάστε