Οι Άνδρες Και Η Candida – Τί Να Προσέξετε

Στο μυαλό πολλών ανθρώπων, οι μολύνσεις από ζυμομύκητες και η Candida Albicans είναι απλώς ένα γυναικείο ζήτημα. Ωστόσο, η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες.

➠ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Titan Gel δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση για μυκητιασικές μολύνσεις. Δεν έχει καμία θεραπευτική δράση και ποτέ δεν έχει προταθεί για κάποια παρόμοια πάθηση!

Η Candida Στους Αντρές

Μερικά βασικά στοιχεία στα γρήγορα:

 • Η Candida ζει κανονικά στο δέρμα και στους βλεννογόνους, αλλά εάν αναπτυχθεί πάρα πολύ, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα.
 • Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμώδες εξάνθημα, κόκκινο δέρμα, πρήξιμο, ερεθισμό και φαγούρα γύρω από το κεφάλι του πέους, ογκώδεις εκκρίσεις κάτω από την ακροποσθία ή πόνο κατά την ούρηση και κατά τη διάρκεια του σεξ.
 • Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη χρήση αντιβιοτικών ή κορτικοστεροειδών, την ανοσοκαταστολή, τον διαβήτη, την κακή υγιεινή και τη χρήση πάρα πολλών προϊόντων καθαρισμού.
 • Η καντιντίαση των γεννητικών οργάνων δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ), αλλά η μετάδοση μπορεί να συμβεί κατά την κολπική επαφή.
 • Για τη θεραπεία της καντιντίασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από του στόματος ή τοπικές αντιμυκητιασικές θεραπείες.
 • Οι καλές πρακτικές υγιεινής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη.

Η Καντιντίαση Στους Αντρές

Η Candida στους άνδρες εμφανίζεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. μπορεί να προκαλέσει πόνο, κνησμό και ερυθρότητα της κεφαλής του πέους, του οσχέου και της ακροποσθίας. Συχνά, μικρές λευκές κηλίδες στο πέος, καψίματα αισθήσεων κατά τη συνουσία και παροδικά εξανθήματα μπορεί να είναι επίσης συμπτώματα της πάθησης.

Στην πραγματικότητα είναι πιο συχνή στους άνδρες που δεν είναι σεξουαλικά ενεργοί, αλλά η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φύλου.

Εάν ένας άντρας έχει αρσενικό σεξουαλικό σύντροφο, προφυλακτικά με nonoxynol-9 που προστίθενται στο λιπαντικό μπορεί να συμβάλλουν στην μόλυνση της πρωκτικής ζύμης. Στην ετεροφυλόφιλη συνουσία, οι άνδρες μπορεί να αναπτύξουν βαλανίτιδα εάν ο θηλυκός σεξουαλικός τους σύντροφος έχει μολυνθεί.

Τι Συμβαίνει Με Την Βαλανίτιδα;

Η βαλανίτιδα αντιμετωπίζεται παραδοσιακά με αντιμυκητιασική κρέμα (συνταγογραφούμενη) και φάρμακα, ωστόσο εναλλακτικές θεραπείες είναι διαθέσιμες και βοηθούν σε ελαφριές μολύνσεις.

Βαλανίτιδα

Επειδή η Candida πολλαπλασιάζεται γρήγορα σε σκοτεινό και υγρό περιβάλλον, συνιστάται να φοράτε ρούχα που επιτρέπουν καλό αερισμό του σώματος. Όλα τα ρούχα που φοριούνται άμεσα στο δέρμα πρέπει να αφαιρούνται και να πλένονται σχετικά συχνά.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας για μια μόλυνση από ζυμομύκητες, η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται. Επίσης, οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική άσκηση ή εφίδρωση δεν συνιστάται μέχρι να απαλλαγεί κάποιος από αυτή την κατάσταση.

Αφού κολυμπήσετε ή περάσετε πολύ χρόνο στο νερό, τα μαγιό πρέπει να αλλαχθούν το συντομότερο δυνατό. Η περιοχή των γεννητικών οργάνων θα πρέπει να διατηρείται καθαρή και τα ντους είναι προτιμότερα από το μπάνιο στα μπανιέρες.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή του γάλακτος, των μανιταριών, της καφεΐνης, της ζάχαρης και του ψωμιού. Κάποιοι ολιστικοί επαγγελματίες προτείνουν την κατάποση ακατέργαστου σκόρδου. Πρέπει κανείς πρώτα να αναζητήσει εναλλακτική ιατρική συμβουλή πριν δοκιμάσει αυτή τη λύση, λόγω της θερμικής φύσης του σκόρδου και των ιδιοτήτων που προκαλούν δυσπεψία.

Μύκητες Γεννητικών Οργάνων: Μετάδοση

Οι μολύνσεις μύκητα δεν θεωρούνται σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) , επειδή πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των μωρών και των παιδιών) που προσβάλλονται δεν έχουν κάνει ποτέ σεξ. Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορούν να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποιες συμπεριφορές σας θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαπλώσετε μια μυκητιασική μόλυνση.

Μπορείτε Να Κολλήσετε Με Το Σεξ;

Εάν αναρωτιέστε εάν μπορείτε να μεταδώσετε τη μόλυνση από ζυμομύκητα σε έναν σύντροφο μέσω του σεξ , η σύντομη απάντηση είναι: Ναι, μπορείτε. Αν και δεν είναι συνηθισμένο, δεν είναι επίσης σπάνιο.

 • Περίπου το 15% των ανδρών θα παρουσιάσει συμπτώματα μόλυνσης από ζυμομύκητες του πέους μετά από σεξουαλική επαφή με μια μολυσμένη γυναίκα σύντροφο.
 • Εάν και οι δύο σύντροφοι είναι γυναίκες, είναι πιθανό να μεταδοθεί μια μόλυνση ζύμης από τη μία σύντροφο στην άλλα, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό.
 • Ένας άνδρας με λοίμωξη ζύμης πέους μπορεί επίσης να μεταδώσει τη μόλυνση του σε μια γυναίκα σύντροφο μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Μπορείτε Να Κολλήσετε Από Το Νερό Του Μπάνιου;

Είναι απίθανο μια μόλυνση από ζυμομύκητα να μπορεί να μεταδοθεί απευθείας μέσω του νερού του μπάνιου, αλλά υπάρχουν ορισμένες προειδοποιήσεις που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Κατά κανόνα, τα ντους είναι καλύτερα από τα μπάνια όταν βρίσκεστε στη διαδικασία θεραπείας μιας μόλυνσης. Εάν κάνετε ένα καθιστικό μπάνιο με αλάτι Epsom, μηλόξυδο, βορικό οξύ ή οποιαδήποτε άλλη οικιακή θεραπεία ενώ θεραπεύετε τη μόλυνση από ζυμομύκητα, μην μουλιάζετε για περισσότερο από 10 λεπτά τη φορά. Φροντίστε επίσης να στεγνώσετε εντελώς την περιοχή της μόλυνσης μόλις βγείτε από το νερό.

Αποφύγετε τη σεξουαλική οικειότητα σε μπανιέρα ή υδρομασάζ όταν ο ένας από τους δύο εταίρους έχει μόλυνση από ζύμες. Οι συνθήκες του σεξ σε ένα υδάτινο περιβάλλον μπορεί να διευκολύνουν τη μετάδοση μιας μόλυνσης από ζυμομύκητες μέσω του σεξ.

Λάβετε υπόψη ότι τα αρωματικά σαπούνια ή το αφρόλουτρο μπορεί να ερεθίσουν ή να παρατείνουν τις μολύνσεις μύκητα.

Συμβουλές Πρόληψης

Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές για να αποφύγετε περαιτέρω μολύνσεις από ζυμομύκητες:

 • φορέστε φαρδιά, βαμβακερά εσώρουχα
 • αλλάξτε το μαγιό σας αμέσως αφού περάσετε χρόνο στην πισίνα
 • μειώστε την ποσότητα υδατανθράκων και επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή σας
 • χρησιμοποιήστε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητο (και συνεχίστε με έναν κύκλο προβιοτικών εάν πρέπει να τα πάρετε)
 • χρησιμοποιήστε σαπούνια χωρίς άρωμα
 • ουρήστε αμέσως μετά το σεξ

Εάν έχετε επαναλαμβανόμενα περιστατικά με παρόμοιες μολύνσεις, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας επειδή υπάρχει περίπτωση να έχετε κάποιο υποκείμενο νόσημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από επαγγελματία.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος των ανδρών είναι πολύ λιγότερο συχνές από τις ουρολοιμώξεις των γυναικών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνδρες έχουν πιο κοντή ουρήθρα που δεν επιτρέπει στα βακτήρια να ταξιδέψουν τόσο ψηλά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση σε ένα μόνο μέρος της ουροδόχου κύστης ή μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το πράγμα.

Οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι είναι το Escherichia coli (E. coli) και η Klebsiella pneumoniae, αλλά άλλα στελέχη βακτηρίων μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτές τις λοιμώξεις.

Αλοιφή Για Μύκητες Στα Γεννητικά Όργανα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τοπικές αντιμυκητιακές αλοιφές και κρέμες αρκούν για να καθαρίσουν μια λοίμωξη. Πολλές από τις αντιμυκητιακές κρέμες που συνιστώνται για μια μόλυνση ζύμης περιλαμβάνουν:

 • Μικοναζόλη – Miconazole (Lotrimin AF, Cruex, Desenex, Ting Antifungal)
 • Ιμιδαζόλη – Imidazole (Canesten, Selezen)
 • Κλοτριμαζόλη – Clotrimazole (Lotrimin AF, Anti-Fungal, Cruex, Desenex, Lotrimin AF Ringworm)

Τα περισσότερα από αυτά είναι διαθέσιμα ως φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Πιο σοβαρές ή πιο μακροχρόνιες λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν φαρμακευτική αγωγή με ιατρική συνταγή.

Η από του στόματος φλουκοναζόλη (Diflucan) και μια κρέμα υδροκορτιζόνης μπορεί να συνιστώνται σε σοβαρές λοιμώξεις, όπως αυτές που έχουν εξελιχθεί σε μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση (όπως η βαλανίτιδα).

Μερικές φορές οι μολύνσεις επιστρέφουν αν και φαίνεται ότι έχουν θεραπευτεί. Εάν συμβεί αυτό, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει εβδομαδιαίες θεραπείες για αρκετούς μήνες μετά από μερικές εβδομάδες καθημερινής θεραπείας.

Οι περισσότερες αντιμυκητιασικές κρέμες είναι καλά ανεκτές. Δεν είναι πιθανό να έχετε σοβαρές παρενέργειες. Ελέγξτε την ετικέτα, ωστόσο, και ρωτήστε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας τι πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση που έχετε κακή αντίδραση.

Οι Μυκητιάσεις Γενικότερα

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε και μπορεί να εμφανιστούν σε πολλά μέρη του σώματος.

Οι Μυκητιάσεις Γενικότερα

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που χαρακτηρίζονται από μια ουσία στα κυτταρικά τους τοιχώματα που ονομάζεται χιτίνη. Μερικοί μύκητες, όπως πολλά είδη μανιταριών, είναι βρώσιμοι. Άλλοι τύποι μυκήτων, όπως ο ασπεργίλλος , μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Διαφορετικοί Τύποι Μυκήτων Μπορούν Να Προκαλέσουν Μυκητιάσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μύκητες που συνήθως δεν βρίσκονται στο σώμα σας ή στο εσωτερικό του μπορεί να το αποικίσουν και να προκαλέσουν μόλυνση. Σε άλλες περιπτώσεις, οι μύκητες που κανονικά υπάρχουν στο σώμα σας μπορεί να πολλαπλασιαστούν εκτός ελέγχου και να προκαλέσουν μόλυνση.

Οι Μυκητιασικές Λοιμώξεις Μπορεί Να Είναι Μεταδοτικές

Μπορούν να εξαπλωθούν από το ένα άτομο στο άλλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε επίσης να κολλήσετε μύκητες που προκαλούν ασθένειες από μολυσμένα ζώα ή μολυσμένο έδαφος ή επιφάνειες.

Εάν εμφανίσετε σημεία ή συμπτώματα μυκητιασικής λοίμωξης, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Αντιβίωση Και Μύκητες

Τα αντιμυκητιασικά φάρμακα διαφέρουν από τα αντιβιοτικά, τα οποία είναι αντιβακτηριακά φάρμακα. Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν μύκητες -σκοτώνουν άλλους τύπους μικροβίων που ονομάζονται βακτήρια.

Στην πραγματικότητα, είστε πιο επιρρεπείς σε μυκητιασική λοίμωξη εάν παίρνετε αντιβιοτικά.

Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες αναπτύσσουν κάποια συναφή πάθηση μετά από μια σειρά αντιβιοτικών. Αυτό συμβαίνει επειδή το αντιβιοτικό μπορεί να σκοτώσει τα φυσιολογικά αβλαβή βακτήρια που ζουν στο δέρμα ή στον γυναικείο κόλπο και να διευκολύνει την άνθηση των μυκήτων.

Τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, τα οποία μπορεί να παίρνετε για βρογχίτιδα ή λοίμωξη κόλπων, είναι σαν μια βόμβα για τη φυσική ισορροπία βακτηρίων του σώματός σας. Εξουδετερώνουν τα κακά βακτήρια που προκαλούν την ασθένειά σας.


Πηγές:

 1. Sexually Transmitted Diseases – CDC
 2. Balanitis: Practice Essentials – Medscape
 3. Candidiasis – Harvard Health
 4. Aspergillosis – Wikipedia
 5. Vaginal yeast infections – Office on Women’s Health

Σχολιάστε